Yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi dilekçesi indirme linki sayfanın sonunda yer almaktadır.
Yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi
Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.Ancak, hakim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.(Medeni Kanun 124)
Yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi dilekçesi ile Medeni Kanunun 124'ncü maddesi kapsamında yapılacak bir başvuruya örnek mahiyetinde bir dilekçe hazırladık.Bu dilekçe örneğine yer vermeden önce yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin konusunda ve yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi dilekçesi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken usulü noktalara değinmekte fayda vardır.
Evlenmeye izin davası yetkili mahkeme hangi mahkemedir ?
4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4. maddesinin birinci bendinde, 22.11.2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun Üçüncü kısım hariç olmak üzere ikinci kitabı ile 03.12.2001 tarihli ve 4722 sayılı Türk Medeni Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli hakkında Kanuna göre aile hukukundan doğan dava ve işlerin aile mahkemelerinde görülmesi öngörülmüştür.
Bu nedenle evlenmeye izin davasının açılması gereken mahkeme yani yetkili mahkeme Aile Mahkemesidir.
Davanın açılacağı yer mahkemesi yani görevli mahkeme ise izin isteminde bulunan kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi dilekçesi hazırlarken ikamet ettiğiniz yer Aile Mahkemesine davayı açmanız gerekmektedir.İkamet ettiğiniz yerde Aile Mahkemesi yok ise Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesine davayı açabilirsiniz.
Evlenmeye izin davasını kimler açabilir ?
Evlenmeye izin davasını on altı yaşını doldurmuş erkek veya kadın bizzat açabilir.Bunun yanında anne veya babasının ya da kanuni temsilcisinin açması mümkündür.
Evlenmeye izin davasında davacı kimdir ?
Evlenmeye izin davasında Aile Mahkemesinin kararına karşı İstinaf kanun yoluna başvurmak mümkün müdür ?
Aile Mahkemesinin vermiş olduğu karara karşı iki hafta içinde istinaf kanun yoluna başvurmak mümkündür.
Evlenmeye izin davasında İstinaf Mahkemesinin kararına karşı Yargıtay'a başvurmak mümkün müdür?
İstinaf mahkemesinin yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi talepli dava neticesinde vermiş olduğu karar,Aile Mahkemesinde görülen bu kararın çekişmesiz yargı işlerineden olması ve İstinaf Mahkemelerinin çekişmesiz yargı işlerine dair verdikleri kararların kesin olması nedeniyle temyize tabi değildir.
Yaş küçüklüğü nedeniyle evlenmeye izin verilmesi dilekçesi örneği
NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE
……..
TALEPTE BULUNAN :
DAVACI :
ADRES :
DAVALI : Hasımsız
KONU :Yaş küçüklüğü nedeniyle M.K. 124’e göre evlenmeye izin verilmesi istemidir.
AÇIKLAMALAR :
1- …/…/… tarih ,Ankara doğumlu oğlum …’nin (TCKN:xxxx),dava tarihi itibariyle on altı yaşını doldurmuştur. Uzun süredir devam etmekte olan ilişkisini en kısa zamanda evlilikle sonlandırmak niyetindedir. Aileler olarak da bizde kararlarını desteklemekteyiz.
2- Oğlum yaşı ve davranışları itibariyle evliliğin sonuçlarını ve yükümlülüklerini idrak edebilecek seviyededir.
3-Arz ve izah edilen nedenlerle 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 124. maddesi gereğince evlenmeye izin talebiyle sayın mahkemenize başvuru zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER :Hukuk Muhakemeleri Kanunu , Medeni Kanun m. 124 ve ilgili sair mevzuat.
HUKUKİ DELİLLER :Nüfus Kayıt Örneği,Tanık, sair her türlü yasal delil.
SONUÇ VE İSTEM :Açıklanan nedenlerle Medeni Kanunun 12’ncü maddesine göre oğlumun evlenmesine izin verilmesini saygılarımla arz ederim. .../.../…
Davacı
Ad Soyad